Kamming og karding

Det finnes to hovedtyper av garn: kamgarn og kardegarn. Et kamgarn består av lange fibre som ligger parallelt, mens et kardegarn har mer varierende fibre som ligger om hverandre. Kamgarnet er kompakt og har en pen glans. Det er spesielt vakkert som vevgarn, og er ofte meget slitesterkt. Kardegarnet er luftig, varmt og loddent. Det er et flott garn til myke klesplagg som gensere, skjerf og luer.

Kamming av ull krever at du har tilgang til et par kammer, og kanskje også en hekle. For størst effekt vil du trenge lange fibre. Vi har mye velegnet ull og fiber, samt utstyr for kamming fra Louët og Majacraft. Hva som passer for deg avhenger av hva du vil bruke det ferdig garnet til, og kvaliteten på fibrene du skal kamme.

For å lage ekte kardegarn trenger du en kardemaskin eller et par håndkarder. Med håndkarder kan du lage luftige tuller, mens kardemaskinen gir deg store kardeflak. En kardemaskin er betydelig mer effektiv enn håndkarder, og er mye lettere å jobbe med. I motsetning til kamming er formålet med karding å fange mye luft mellom fibrene. Det kan kreve en del trening å spinne kardet ull på en måte som bevarer den luftige kvaliteten, men garnet du får når du mestrer teknikken blir nydelig.

Hos Spinnvilt arrangerer vi preppekurs, hvor du kan lære teknikker for kamming og karding av fibre, og spinnekurs for viderekommende, hvor du blant annet kan lære om spinning av kamgarn og kardegarn.

Hvis du har spørsmål om vareutvalget, eller andre kam- og karderelaterte emner, må du gjerne kontakte oss. Vi svarer så godt vi kan – både ansikt til ansikt, på telefon, e-post og Facebook.