Brown Manx Loaghtan - tops, 250 gram

Brown Manx Loaghtan - tops, 250 gram
Brown Manx Loaghtan - tops, 250 gram
Brown Manx Loaghtan - tops, 250 gram
Brown Manx Loaghtan - tops, 250 gram
Brown Manx Loaghtan - tops, 250 gram
  • Lagerstatus: 16
  • Varenummer: 503005
Kr.180,-
Ekskl. mva: Kr.144,-

Loaghtansau/Manx Loaghtan (uttale: LOCH-tun)Dette er en sauerase unik for Isle of Man, og den er en viktig del av øyas økosystem. Sauene produserer ull i hvitt, grått, sort og denne myke brune, som har blitt dominerende gjennom avl. Loaghtansau er antatt å være den nærmeste bevarte slektning til den nå utdødde Jerseysauen.


Rasen er beskyttet under det britiske opplegget The Rare Breeds Survival Trust (RBST). Dette krever at bestemte produkter skal ha sin opprinnelse fra bestemte regioner. Det kreves også at det opprettholdes en egen genbank for de mest sjeldne dyrene. Loaghtansauene betraktes som i risikosonen av ovennevnte stiftelse, med mindre enn 1500 registrerte hundyr for avl i Storbritania.


Garn fra Manx Loaghtan er veldig allsidig i bruk. Plaggene blir myke, men allikevel slitesterke. De fleste tåler å ha plagg av loaghtansau rett mot huden.

Mikrometer:
25-31 mic.
Stapellengde:
65-125 mm.
Krusninger:
-


 -


TYKKELSE, eller finhet, måles i mikrometer (μm). En lav mikronverdi betyr at ulla er fin (tynn), mens en høy mikronverdi betyr at ulla er grov (tykk). Finfibret ull er tynnere og mindre slitesterk enn grovfibret ull, men også mykere.

 

LENGDE har mye å si for garnets utseende. Lange fibre gir et glattere garn, med mer glans. For å kamme fibre til kamgarn bør de være minst 7 cm lange. Ull med lange stapler er grovere enn ull med korte stapler.

 

KRUSNINGER sier mye om ullas egenskaper og hvordan den bør spinnes. Ull med mange krusninger er elastisk, oppleves som varmere enn ull med få krusninger, og er velegnet til å kardes. Ull med få krusninger er velegnet til kamming. Fin ull har flere krusninger enn grov ull.

Nøkkelord: Brown , Loaghtan , tops ,