Nybegynner båndvev

Båndveving

Hvis du vil lære å veve bånd har du mye å glede deg til. Båndveving er ganske enkelt, og krever hverken mye utstyr eller plass. Prinsippet er enkelt nok, og så er det bare litt øvelse som skal til. Stram innslaget godt og pass på bredden, så går det bra.

Enten du vil bruke grindvev eller brikker, trenger du mye av det samme tilleggsutstyret: et båndvevfeste, et belte til båndvevfestet, og en båndskyttel.

Til brikker kan det også være kjekt med en liten skaftlås, som holder orden på brikkene når du ikke vever. Den kan minne om en forvokst sikkerhetsnål. Til grindvev finnes det redskaper som gjør det lettere å tre garnet gjennom hullene og spaltene i grinda. Skal du veve plukkebånd, anbefaler vi båndskyttelen fra Stoorstålka. Og trenger du en enkel løsning for å lage renning, gjør et par Ashford renneplugger susen.

Grindvevde bånd

Til grindvevde bånd trer man renningstrådene gjennom hull og spalter på en vevgrind. Ved å  løfte opp, og dra ned, vevgrinda lages et skille som innslagstråden tres gjennom. Mønsteret bestemmes av fargene på renningstrådene, og eventuelle ekstra mønstertråder som plukkes frem etter behov.

Grindvev brukes til de fleste samiske bånd og belter, og til mange bunadsbånd. Forklebånd beltestakk og Øst-Telemarskbunad er eksempler på grindvevde bånd.

Brikkebånd

Til brikkebånd tres renningstrådene gjennom hullene på vevbrikker, og man lager skillet ved å rotere brikkene enten fra seg eller mot seg. Av den grunn kan brikker med nummererte hjørner og fargede kanter være til stor hjelp for å holde styr på komplekse mønstre. Det er i det hele tatt et enkelt prinsipp, med store muligheter. Brikkevev er en teknikk som er mye brukt både til vikingbånd og bunadsbånd.

Beltet og hårvippa til beltestakken og Øst-Telemarksbunaden er eksempler på brikkebånd. Til beltet brukes Beltegarn som renning, og 8-10 tråder bomull 24/2 til innslaget. Hårvippe veves som regel av Beltegarn eller Alv kamgarn, med to tråder bomull 24/2 eller 16/2 som innslag. Er du nybegynner anbefaler vi at du begynner med hårvippa.

Båndveving på flatvev

Det er ingen ting i veien for å veve bånd på en vanlig skaftvev. Da kan du sette opp til flere bånd samtidig, uten noen særlige begrensinger på lengden. Her bruker man ikke vevgrind, men trer renningstrådene gjennom hovlene på ulike skaft – eller vevbrikker.

Det å sette opp bånd i en vevstol har mange fordeler, spesielt hva gjelder arbeidsstilling. De fleste vever også raskere med en vevstol, og det er lettere å sette seg ned å veve litt innimellom alt det andre som skjer i hverdagen.

Ashford Samplelt

De siste årene er det mange båndvevere fått øynene opp for Ashford SampleIt. Fordelen med denne lille veven er at du kan sveipe på renning til lange bånd, og få en bedre og friere arbeidspositur. Den er kjekk å ta med seg steder, og er i det hele tatt en allsidig vev til rimelig pris. Ulempen er kanskje at veven har kort avstand mellom stoffbommen og garnbommen, og noen synes derfor den kan være uvant å jobbe med.

Hvis du skal veve bånd på Ashford SampleIt anbefaler vi å bruke en tett grind, gjerne 60-10, og å sveipe på renninga bredere enn det den blir når du trer grinda.

Båndvevstoler

Det finnes også vevstoler som er laget spesielt med tanke på å veve bånd. De kommer i ulike størrelser, alt ettersom hvor lange bånd du vil veve. Her renner du renninga rett på veven, og knyter halvhovler for å lage skille, hvis du ikke bruker brikker.

Dette er enkle og solide, små vever, som er greie både å flytte på og ha stående oppsatt.

Garn til båndveving

Vevgarn

Vevde bånd har ofte flotte mønstre, som kommer godt frem i kamgarn, garn av grov ull, mangetrådet garn, eller garn mye sno.

På brikkevevkursene våre bruker vi Røros Brodérgarn. Det er et tynt, glansfullt og slitesterkt garn, spunnet av dekkhårene til den norske spælsauen. Blant annet populært til vikingbånd.

Ellers er Rauma Beltegarn, Hillesvåg Alv og Huldra, Stoorstålka Áhkko og Siessá, samt bomullsgarnet til Ashford alle populære blant båndvevere.