Nybegynner håndtein

Håndtein er et enkelt og elegant spinneredskap. En håndtein tar liten plass, er lett å ta med seg, og er et rimelig alternativ til en rokk.

Når du skal lære å spinne på håndtein er det som regel lettest å begynne med en som har litt størrelse på trinsa, og ikke er alt for lett. En slik håndtein snurrer saktere enn en lett håndtein med liten trinse, så du får bedre tid på deg til å trekke ut fibrene. Etterhvert som man får teken på teknikken, vil de fleste foretrekke en lettere håndtein.

Til å begynne med kommer du antageligvis til å miste håndteinen i gulvet. Det kan derfor være lurt å stå på et teppe, slik at håndteinen ikke tar skade av fallet.

Tilleggsutstyr

I tillegg til håndteinen trenger du et lite hespetre. Når garnet er ferdig spunnet og tvunnet, hesper du det opp for vask. Et garn er aldri ferdig før det er vasket. Når du legger et nyspunnet ullgarn i bløt vil fibrene sette seg, og en del ujevnheter jevne seg ut. Når garnet har tørket kan du nøste det opp.

Spinnefiber

Som nybegynner er det fint å begynne med ull. Ulla du velger bør hverken ha for fine eller lange fibre, da de ofte er litt vanskeligere å spinne jevnt av. På nybegynnerkursene våre bruker vi mye corriedale. Shetland og jacob er andre populære ulltyper, som også egner seg godt for nybegynnere.