Nybegynner rokk

Valg av rokk

Når du skal kjøpe din første rokk er det mye å velge mellom. Hvilken som passer for deg avhenger både av garnet du vil spinne, hvor mye du ønsker å investere i redskapene dine, plassen du har tilgjengelig, og formålet med spinninga.

De fleste moderne rokker kan optimaliseres for ulike typer garn. Hvis du vil spinne tynt garn er det best med en rokk med høy utveksling. Til tykt garn er det bra med lavere utveksling og større spoler. De fleste spinner raskere på en elektrisk rokk, men det er lettere å spinne helt jevnt garn på en rokk du trør selv. Bor du på liten plass, eller skal ha med deg rokken rundt omkring, vil du kanskje foretrekke en sammenleggbar reiserokk.

De rimeligste rokkene har ofte lavere utveksling enn de dyrere rokkene, og er dermed fine for nybegynnere – men mange ønsker seg en raskere rokk etterhvert som de blir flinkere til å spinne.

Spoler

Vi leverer alle rokker med minst tre spoler. Da har du to til å spinne på, og en til å tvinne på. Hvis du vil spinne tretrådet eller firetrådet garn trenger du flere spoler. Med flere spoler kan du også ha et par prosjekter gående samtidig, noe som kan være fint om du for eksempel trenger avbrekk fra et stort og langvarig spinneprosjekt.

Spoler kommer også i mange størrelser. De fleste moderne rokker kan utstyres med større vinger og spoler, for eksempel til tvinning. Noen rokker har også hurtigspoler, som passer spesielt godt til ekstra tynt og fint garn.

Spolestativ

Når du skal tvinne sammen trådene fra flere spoler, trenger du et spolestativ. Mange rokker har innebygd spolestativ, men de fleste vil likevel foretrekke å bruke et frittstående. Noen spolestativ har brems, slik at alle spolene går i samme fart, og ingen løper løpsk. De fleste rokkefabrikanter har ulik størrelse på spolene sine, så spolestativer fra en fabrikant passer ikke nødvendigvis med spolene fra en annen.

Hespetre

Når du har spunnet og tvunet garnet ditt er det tid for å hespe det opp, slik at det kan vaskes. Et garn er aldri ferdig før det er vasket. Når du legger et nyspunnet garn i bløt vil fibrene sette seg, og en del ujevnheter jevne seg ut. Men for å lage en hespe trenger du altså et hespetre. De finnes i både håndholdte varianter og frittstående varianter. Noen kan også monteres på rokken.

Trinser

På de fleste rokker kan du øke eller minske utvekslingen ved å bytte ut trinsen. Som nybegynner er det greit om ting ikke går så fort, slik at du får litt tid på deg til å trekke ut fibrene. Etterhvert som du blir flinkere, kan du øke utvekslingen. Vil du spinne tynt garn er det en fordel med høyere utveksling, slik at du slipper å trø så fort. Til tykt garn er det best med lav utveksling.

Spinnefiber

Som nybegynner er det fint å begynne med ull. Ulla du velger bør hverken ha for fine eller lange fibre, da de ofte er litt vanskeligere å spinne jevnt av. På nybegynnerkursene våre bruker vi mye corriedale. Shetland og jacob er andre populære ulltyper, som også egner seg godt for nybegynnere.

Fine, korte, veldig lange eller glatte fibre er litt vanskeligere å spinne, men det går som regel greit etter litt øvelse.

Hei! Vi benytter også cookies for å forbedre nettløsningen og for at ulike tjenester på nettsiden vår skal fungere.